Makrel

Type: 
Rundfisk
Familie: 
Scombridae
Latin: 
Scomber scombrus
Engelsk: 
Mackerel
Tysk: 
Makrele
Fransk: 
Maquereau

Makrellen er en hurtigsvømmer - hydrodynamisk i formen og med smukke farver.

Udseende: 

Ryggens grundfarve er græsgrøn, flammet med blåt og overtegnet med mange bølgende tværbånd. Bugen er hvid, haleroden spids og halefinnen dybt indskåret. Bag bageste rygfinne og gatfinnen sidder fem småfinner. Forreste rygfinne har pigstråler. Ved gatfinnen sidder en spids pig. Makrellen mangler svømmeblæren og kan derfor stige og dykke uden besvær.
Makrellen skal renses straks efter fangsten, da kødet ellers bliver harsk. Det brunlige kød er velsmagende - både fersk og røget med forskellige krydderier. Hovedparten af fangsten bruges til konserves.

En makrel måler normalt fra ca. knap 30 cm til ca. 40 cm. cm. En makrel på kun ca. 300 g er god til stegning, men til røgning skal de helst op 600-700 g. Det er da også de mest fangede størrelser, men den danske lystfiskerrekord, som er fra 1975 og lyder på 2,7 kg.

Smag og tekstur: 

En makrel har sin helt egen smag og struktur, og den er mørk og fed i kødet.

Føde: 

Ynglen lever af plankton. Den voksne makrel æder krebsdyr, yngel af brisling, sild og torskefisk.

Sæson og perioder: 

Makrellen må fanges hele året, men der er skrappe kvoteordninger for de enkelte fiskerinationer.

Kønsmodningen indtræder i 3 til 4 års alderen, hvor makrellen fra maj til juli gyder op mod en halv million æg.
Æggene flyder rundt i overfladen, indtil de klækkes i løbet af en uges tid. Makrellen er hurtigvoksende og kan blive op til 20 år gammel.

Fangstmetoder: 
Trawl
Garn
Not
Makrel
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 
1221 kJ
Protein: 
18,2 g
Kulhydrat: 
0,0 g
Fedt: 
24,0 g
Note: Fedtindhold kan variere mellem 5,3 og 33 g
Tilberedning: 
  • Koges / Dampes
  • Ovnbages / Steges / Grilles
  • Røges
  • Tørres / Saltes