Rødspætte

Type: 
Fladfisk
Familie: 
Pleuronectidae
Latin: 
Pleuronectes platessa
Engelsk: 
Plaice
Tysk: 
Scholle
Fransk: 
Plie, carrelet

Rødspætten er Europas vigtigste fladfisk, og også den fladfisk, vi sælger flest af. Alle børn elsker en stegt rødspættefilet, og en stegt rødspætte kender alle voksne vist også. Den har et glimrende syn i dagslys, men er nærmest blind om natten, og derfor er dens eneste føde om natten en art søstjerne med selvlysende arme.

Mange kalder den også for fiskefilet, og for år tilbage var det da (næsten) også den eneste fisk, der blev solgt som fiskefilet, men i dag kan en fiskefilet være hvad som helst - inklusiv importeret fisk fra "Langtbortistan".

Udseende: 

Rødspætten har en brun, glat overside med røde pletter. Undersiden er hvid og glat. Som ung har rødspætten et øje i hver sin side af hovedet, men efterhånden som den vokser, flytter det ene af øjenene sig om til det andet. Det er ganske praktisk, når den ligger camoufleret på havbunden.

Mindste fangstmål for rødspætter er 27 cm. Vi har set rødspætter på fiskeauktionen på helt op til 7 kg, men så bliver de meget grove i kødet, ligesom de helt små er for magre. Den bedste størrelse er 400-600 g (hel vægt), og det er da også den størrelse, du finder både som flået og som filet i Fiskehuset.

Smag og tekstur: 

Den har en helt karakteristisk smag, så kendere vil altid kunne genkende smagen. Den er flot hvid og fast i kødet. Normalt spiser man også den hvide skindside på rødspætten (uanset, om det er som flået eller som filet), men vi sælger også rødspættefileter helt uden skindside. Den mest almindelige tilberedningsmåde er paneret og stegt på panden i en blanding af smør og olie.

Føde: 

Rødspætten lever af forskellige bunddyr, såsom små muslinger, orme og snegle.

Sæson og perioder: 

Hunrødspætten er visse steder i de danske farvande fredet fra 15. januar til 30. april, men ellers fiskes rødspætter hele året. Den gyder om vinteren/foråret på lavere vand, og når den har gydet, er den mere mager. Derfor køber vi i denne periode rødspætter fra dybere vand, så kvaliteten altid kan være i orden. Den er allerbedst sidst på sommeren.

Fangstmetoder: 
Trawl
Garn
Snurrevod
Hel rødspætte
Hel rødspætte
Rødspættefileter
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 
366 kJ
Protein: 
18,2 g
Kulhydrat: 
0,0 g
Fedt: 
1,5 g
Tilberedning: 
  • Koges / Dampes
  • Ovnbages / Steges / Grilles