Torsk

Type: 
Rundfisk
Familie: 
Gadidae
Latin: 
Gadus morhua
Engelsk: 
Cod
Tysk: 
Dorsch, kabeljau
Fransk: 
Cabillaud, morue

Torsken har for få år siden været anset for at være udryddelstruet, men bestanden er kommet pænt tilbage igen. De bedste torsk er de lidt større torsk på 1½ - 3 kg, og det er kun dem, og evt. endnu større torsk, du finder i Fiskehuset.

Udseende: 

Torsken skifter farve efter bundforholdene, men alle stammer har en lys sidelinie. Desuden har den overbid og en skægtråd, hvorpå der sidder sanseceller, som gør den i stand til at registrere, om der er føde i nærheden. Der er stor forskel på torsk fra Nordsøen og Indre Danske farvande. Den fra Nordsøen er noget fastere i kødet, mere kødfuld og hvid i kødet, ligesom den er lysere i skindets farve.

Mindste fangstmål for torsk er 35 til 40 cm. Der er blevet fanget enkelte meget store torsk, men en stor torsk vejer normalt ca. 10 kg.

Smag og tekstur: 

Kødet er hvidt og saftigt. Det er fast i strukturen, men er kendetegnet ved at skille i flager, og dette er en del af den gode smagsoplevelse.

Føde: 

Torsken er en rovfisk, der spiser alt, der er mindre end den selv. Den går ikke af vejen for at spise artsfæller, ligesom den spiser andre småfisk, så som tobis, brisling og sild. Den spiser også skaldyr som f.eks. store hele krabber.

Sæson og perioder: 

Torsken er bedst om vinteren og om foråret. Om sommeren, hvor den spiser flere fede fisk, bliver den løsere i kødet. Den gamle huskeregel - nemlig kun at spise torsk i måneder med "r" i (dvs. september til april) - har derfor noget på sig, men den kan bestemt spises året rundt, og den landes også året rundt.

Fangstmetoder: 
Akvakultur
Ruse
Trawl
Garn
Snurrevod
Krog
Hel torsk
Hel torsk - bemærk skægtråden
Hel torsk
Torskefilet
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 
342 kJ
Protein: 
18,8 g
Kulhydrat: 
0,0 g
Fedt: 
0,6 g
Tilberedning: 
  • Koges / Dampes
  • Ovnbages / Steges / Grilles
  • Røges
  • Tørres / Saltes